Interview: Stage applicatie- en media ontwikkelaar

De MBO studie applicatie- en media ontwikkelaar is onlangs verkort van vier naar drie jaar. WeDesignIt stagiair Bodhi zat nog in het vierjarige traject. Dat betekent stagelopen in het derde en het vierde jaar. Erg? Allerminst!
​In een stage applicatie- en media ontwikkelaar komt er veel op je af: school brengt wat theorie bij. Op stage wordt deze aan de praktijk gelinkt. En dat blijkt niet altijd een schoen die past als gegoten.. 

​Hoe is je stage applicatie- en media ontwikkelaar bevallen?

Mijn stage beviel me erg goed: ik heb erg veel kunnen leren in een zeer korte periode en ben ook van mening dat ik meer op mijn stage heb geleerd dan dat ik in 3 jaar school zou doen. Het schoolprogramma sloot totaal niet aan bij de realiteit en de leraren konden niet de goede leerstof geven, mede door de werkdruk op de opleiding. Gelukkig heeft Patrick mij erg goed geholpen en ben ik nu een stuk meer voorbereid op een baan dan eerst!


Wat is je grootste leerpunt van afgelopen stage?

Het grootste leerpunt was voor mij het programmeren zelf, dit omdat ik zonder goede voorkennis naar mijn stage ging ik kon alleen maar simpel HTML en CSS: de basics dus. Ik moest dus eigenlijk leren programmeren zonder enige echte kennis ervan. Naast het programmeren zelf ondervond ik dat het kunnen uitleggen van stukjes code in mensentaal zeer belangrijk is. Zowel voor de overdracht aan een andere programmeur als tijdens het communiceren met de klant.


Heb je tips voor andere studenten die de studie applicatie- en media ontwikkelaar volgen?

Ga op tijd zoeken naar een stage! En dan bedoel ik ook echt ver voor je stage. Stageplekken zijn zeer schaars en de goede nog schaarser. Zelf heb ik rond de 20 bedrijven gemaild en kreeg van slechts 5(!) antwoord waarvan er 4 meldden dat ze geen plek hadden.

Mijn tweede tip: vraag bij je stage wat je gaat doen. Krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen / om kennis te vergaren of leren ze je met een bestaand CMS werken en word je een 'plofkip' die alleen binnen een hokje kan werken of leer je echt het hoe, wat én waarom?

Als laatste: stagevergoeding is niet alles heb ik gemerkt.. Het is natuurlijk een fijne bijkomstigheid, echter als je aan het eind van je stage 300 euro rijker bent, maar je hebt niks geleerd, dan ben je er alleen maar armer op geworden. Een (inmiddels: oud-)klasgenoot kreeg 600(!) euro stagevergoeding per maand. Zoveel kreeg niemand in mijn klas. Wat hij geleerd heeft? Hij heeft maandenlang tennisballen mogen invoeren in een webshop..


​Tot slot.. hoe zie je de toekomst tegemoet?

In mijn toekomst hoop ik een leuke baan te vinden waarbij ik kan doorgroeien / doorleren zodat ik hogerop kan komen en steeds afwisseling heb in mijn werk. Als ik mijn opleiding afgerond heb hoop ik genoeg kennis te hebben opgedaan en te kunnen blijven bij WeDesignIt. Mocht dit niet zo zijn, dan ben ik van plan cursussen te gaan volgen en te zoeken naar een baan waarbij ik mezelf kan doorontwikkelen. Inmiddels zie ik wel in dat bedrijven die ongeveer hetzelfde doen onderling enorm kunnen verschillen!